Hur ska man borsta sina tänder?

Borsta tänderna ordentligt i tre till fyra minuter. Använd en tandkräm som är lämplig för dig. De finns i olika smaker så det finns någon som alla tycker om. Att de innehåller flour är också bra, det hjälper till att hålla plack borta. Fluor är idag det bästa vi har att tillgå för att motverka karies, hål i tänderna. De förebyggande effekterna av att fluor motverkar karies är väl dokumenterade och det finns inga alternativa ämnen eller medel som har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies. Fluortandkräm och fluorskölj kan reparera kariesskador och förhindra att nya uppstår.

 • Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll.
 • Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten.
 • Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke.
 • Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.
 • Spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt. Då sköljer du bort fluoret som skyddar dina tänder.
 • Känn med tungan efteråt om dina tänder är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Mjuk eller hård tandborste?

En mjuk tandborste är bra om du har känsliga tänder. Mjuk för att undvika skador på dina tänder och tandköttet, och liten för att komma åt överallt. En hård tandborste är kan vara bättre om du vill ha starka och rena tänder, var dock noga med att du inte skadar ditt tandkött.

Föredrar du eltandborste ska även den ha ett litet borsthuvud. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer bakteriebeläggning, plack, än en vanlig manuell tandborste. Det finns både roterande och soniska eltandborstar, båda är lika bra.

För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt ut din tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Här kan du läsa mer om olika eltandborstar.

Använd tandtråd

Tandtråd är ett bra hjälpmedel när du vill rengöra mellan tänderna. Använd en tråd som lätt och smidigt kommer mellan tänderna. Borsta sedan tråden mot tandköttet en gång per sida. Det rengör bäst om du använder cirka 20-30 cm tandtråd. Det finns också speciella tandtrådsborstar som mellan tänderna och borsta sedan upp och ner. Fråga din tandläkare eller tandhygienist vad dom rekommenderar för val av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste utifrån dina förutsättningar. Använd tandtråd en gång om dagen, gärna på kvällen innan du går och lägger dig. Tandtråd är inget barn behöver hålla på med utan tidigast i tonåren.

Så använder du tandtråd

 • Välj en tandtråd som är platt och vaxad, så går det lätt att föra ner den mellan tänderna.
 • Vira tråden om ett finger på vardera handen och för den fram och tillbaka mellan de båda tandytorna. Du kan naturligtvis också använda olika typer av tandtrådshållare.
 • Använd ett lätt tryck och "såga" försiktigt ner tandtråden mellan tänderna.
 • När tråden kommit längst in i mellanrummet, böj den mot ena tandens kant och för den med ett lätt tryck 1-2 millimeter innanför tandköttet.
 • Ta samma väg ut till mellanrummet och gör likadant mot den andra tanden.
 • Upprepa ett par gånger och fortsätt sedan vidare i munnen på alla tänder.
 • Akta tandköttet

Tandstickor

Om du hellre rengör med tandsticka, använd gärna en av plast. Numera är plasttandstickorna mjuka och böjliga, vilket gör att du lätt kommer åt även långt inne i munnen. Risken med trätandstickor är att de går av och skadar tandköttet.

Tillbaka